Történet

Magyar matematikus portrék
Nagyításhoz kattintson a képre!

Magyar matematikus portrék

Typotex Kiadó, 2013
Oldalszám: 236
Isbn: 9789632792682
3.000 Ft
2.250 Ft
25%
kedvezmény
Vásárlás után járó alap hűségpont: 22 pont
Mennyiség:

Raktáron

- Mitől lesz valaki jó matematikus? Milyen tulajdonságokkal kell bírnia?
Erre a riporteri kérdésre Erdős Pál ezt válaszolta:
- Nyilván elsősorban a tehetség fontos, de ez önmagában nem elég. Kell egy bizonyos szorgalom, és kell egy bizonyos érdeklődés. Rényi szokta mondani: Ha jókedvű vagyok, akkor matematikával foglalkozom, hogy jobb kedvű legyek. Ha rosszkedvű vagyok, akkor matematikával foglalkozom, hogy elmúljon a rosszkedvem. Tehát az érdeklődés a tehetség mellett rendkívül fontos. Turán Pál is ilyen volt, úgyszólván minden körülmények között tudott matematikát csinálni, internálótáborban is, a II. világháborúban.


A kötetben válaszokat találunk az előbbi kérdésre. Kiváló szerzők mutatják be, hogyan éltek és dolgoztak az elmúlt évszázadokban a kor legkiválóbb matematikusai.
Az írásokból megismerjük a magyarországi matematika történetének több fontos szereplőjét, és néhány áttekintő cikk bemutatja a hazai matematikai életet, amiből az is kiderül, hogyan lett Magyarország matematikai nagyhatalom.


A Magyar matematikus portrék a 2008-ban megjelent Matematikusok című mű javított kiadása, melyben immár magyarul olvasható Reuben Hersh és Vera John-Steiner írása Látogatás magyar matematikusoknál címmel.


Nem akar lemaradni akcióinkról?

Iratkozzon fel a hírlevélre hogy legújabb ajánlatainkról elsőként értesülhessen!