Biológia

Mélyalkalmazkodás
Nagyításhoz kattintson a képre!

Mélyalkalmazkodás

L'Harmattan Kiadó, 2023
Oldalszám: 326
Isbn: 9789636460181
3.990 Ft
3.190 Ft
20%
kedvezmény
Vásárlás után járó alap hűségpont: 31 pont
Mennyiség:

Raktáron
"Szükséges azt megérteni, hogy az emberek jó része nem áll készen a felismerésre... és talán soha nem is fog. Rejtély, hogy ki képes elviselni a valóság súlyát, és ki menekül előle úgy, mintha az élete múlna azon, hogy nem vesz róla tudomást. És valóban, az élete múlhat rajta." (Catherine Ingram)

2018-ban megjelent és nagy vihart kavart tanulmányában Jem Bendell professzor rámutatott arra, hogy a világ tudományos közösségének többsége azon az állásponton van, hogy jelenlegi gazdasági, társadalmi és politikai rendszereink kellően rugalmasak ahhoz, hogy képesek legyenek alkalmazkodni a hatalmas kihívásokhoz, és így változatlanul fennmaradjanak. Jem Bendell megalkotta a "mélyalkalmazkodás" fogalmát, annak a gondolatkörnek a leírására, amely a fentiekkel ellentétben elfogadja, hogy természeti és humán rendszereink összeomlása egy valós lehetőség, már a mi életünk folyamán. A magyar nyelven is elérhető tanulmány azokat a személyes és közösségi vonásokat tárja fel, amelyek segítenek az esetleges társadalmi zavarokra és összeomlásra való felkészülésben, és a folyamattal való együttélésben.

Ennek a tanulmánynak a folytatása és kiteljesedése ez a Jem Bendell és Rupert Read által szerkesztett könyv, amely megismerteti az olvasót a mélyalkalmazkodás filozófiájával. Ez az út egy lehetséges módja annak, hogy megértsük a minket körülvevő világ rendkívül összetett helyzetét, valamint segíthet abban, hogy az emberek újraértékeljék és megtalálják, ami valóban fontos az életükben, miközben az őket körülvevő társadalom szétesik saját katasztrófáinak súlya alatt.

A fordító:

STUMPF-BIRÓ BALÁZS, az éghajlatváltozás hatásait azonosító és az alkalmazkodás folyamatát támogató Cassandra Programot fejlesztő Cassee Klímaadaptációs Tanácsadó Zrt. társalapítója. A mentális felkészülést fontosnak tartó Deep Adaptation (Mélyalkalmazkodás) mozgalom magyarországi képviselője, és a szemléletformálást segítő Betyáros Világ podcast alkotója, aki a Pannon Egyetem Környezettudományi Doktori Iskolájában a globális polikrízis jelenségének kibontakozását kutatja.

A szerkesztők:

JEM BENDELL, a University of Cumbria professzora és a Deep Adaptation Forum (deepadaptation.info) alapítója. Kutatóként, oktatóként és tanácsadóként az éghajlati káoszhoz való mélyreható alkalmazkodás vezetésére, kommunikációjára, facilitációjára és innovációjára specializálódott. Ő a szerzője a Deep Adaptation című, vírusszerűen terjedő tanulmánynak, amelyet már több mint egymilliószor töltöttek le.

RUPERT READ, a University of East Anglia filozófiaprofesszora. Tizenegy könyv szerzője, köztük a This Civilisation is Finished (2019) és az A Film-Philosophy of Ecology and Enlightenment (2018). A Green House agytröszt korábbi elnöke, valamint a Zöld Párt egykori angliai és walesi tanácsadója, szóvivője, képviselőjelöltje. Írt a Guardian, az Independent, az Ecologist és számos más újság és weboldal számára.

Nem akar lemaradni akcióinkról?

Iratkozzon fel a hírlevélre hogy legújabb ajánlatainkról elsőként értesülhessen!