Természettudomány

Hogyan kommunikálnak a sejtek - A sejtes jelátviteli rendszerek lenyűgöző világa
Nagyításhoz kattintson a képre!

Hogyan kommunikálnak a sejtek - A sejtes jelátviteli rendszerek lenyűgöző világa

Libri Kiadó, 2023
Oldalszám:
Isbn: 9789636042042
Eredeti ár: 4.299 Ft
Webshop ár: 3.435 Ft
Vásárlás után járó alap hűségpont: 34 pont
Mennyiség:

Raktáron
A biológiai szerveződés alapja a sejtes élet. Hogyan érzékelik a sejtek a külvilágot, egymást, s mi határozza meg, hogy mi lesz a konkrét biológiai válaszuk (pl. növekedés vagy sejthalál)? A külvilág érzékelését, a sejtek közötti kommunikációt egy olyan jelátviteli folyamatként képzelhetjük el, melyben változatos kémiai tulajdonságokkal rendelkező anyagok kapcsolódnak egymáshoz (pl. hormonok, receptorfehérjék, enzimek, hírvivő molekulák).
Ha feltárjuk a sejten belüli, egymással biokémiai természetű információt megosztó ágensek közötti kölcsönhatási logikát, akkor megértjük, hogy miért olyan gyakori betegség a rák, miért káros a magas vérnyomás, vagy megoldásokat találhatunk a vírusok ellen. A fentiek miatt nem meglepő, hogy az orvosbiológiai kutatások célja olyan gyógyszerhatóanyagok fejlesztése, melyek a sejtes jelátvitelt működtető fehérjékhez kötnek. Ezeket a sikerrel létrehozott mesterséges molekulákat ma már a gyógyításban is széles körben alkalmazzák.

A Kaleidoszkóp Könyvek ismeretterjesztő sorozat kötetei a magyar tudományos kutatás legfrissebb és legizgalmasabb eredményeibe nyújtanak betekintést.

Nem akar lemaradni akcióinkról?

Iratkozzon fel a hírlevélre hogy legújabb ajánlatainkról elsőként értesülhessen!