Történelem

Maratoni életem - Emlékirat
Nagyításhoz kattintson a képre!

Maratoni életem - Emlékirat

Kronosz Kiadó, 2023
Oldalszám: 382
Isbn: 9786156604064
4.950 Ft
3.960 Ft
20%
kedvezmény
Vásárlás után járó alap hűségpont: 39 pont
Mennyiség:

Raktáron
Deák István (1926-2023) történész, 1948-ban emigrált; a Szabad Európa Rádió munkatársa volt, majd 1964-től oktatói és kutatói pályája a Columbia Egyetemhez kötötte. Többek között neki köszönhető, hogy az USA kormánya 1978-ban visszaadta hazánknak a Szent Koronát.Deák István (1926-2023) történész, 1948-ban emigrált; a Szabad Európa Rádió munkatársa volt, majd 1964-től oktatói és kutatói pályája a Columbia Egyetemhez kötötte. Többek között neki köszönhető, hogy az USA kormánya 1978-ban visszaadta hazánknak a Szent Koronát.

"...önéletrajzom fő témája természetszerűen a Közép- és Kelet-Európa lakóinál majdnem elkerülhetetlen eseménydús életem. Számomra azonban nem kevésbé csábító a kapcsolt másik témám: a Közép- és Kelet-Európában élő sok millió zsidó ember jelentős részének, talán az abszolút többségének az a kísérlete, hogy elfogadtassák magukat az úgynevezett keresztény középosztállyal, ideális esetben a történelmi arisztokráciával." (Részlet a memoárból)

"Ez a könyv egy sajátos nézőpontú, Deák István családjának és saját életének prizmáján keresztül bemutatott 20. századi magyar történelem, amelynek során akarva-akaratlanul, mint a Kárpát-medence legtöbb családjának történetében, a személyes élet fordulópontjait a "nagy" történelem fordulói határozzák meg. Az már ritkább régiónk lakóinak sorsában, hogy hosszú életének egy-egy pillanatában Deák István közel került jelentős nagypolitikai döntéseket formáló intézményekhez és személyiségekhez, véleményét megkérdezték, és hallgattak is rá. [...] Az első világháború, a két világháború közötti magyar középosztály világa, a holokauszt katasztrófája, az emigráns fiatalember párizsi és müncheni élete, az amerikai akadémiai életbe illeszkedés története elevenedik meg a könyv lapjain. S bár élete 96 évéből 74-et szülőhazáján kívül töltött, [...] folyamatosan tartotta a kapcsolatot itthon maradt családjával, s amikor a körülmények engedték, hazajárt. Egész szakmai életműve angol nyelvű, utolsó munkáját magyarul írta. Hazatért." (Pók Attila)

Nem akar lemaradni akcióinkról?

Iratkozzon fel a hírlevélre hogy legújabb ajánlatainkról elsőként értesülhessen!