Logikai fejtörők

Ezeregy tudós éjszaka
Nagyításhoz kattintson a képre!

Ezeregy tudós éjszaka

Typotex Kiadó, 2010
Oldalszám: 256
Isbn: 9789632791142
2.500 Ft
1.500 Ft
40%
kedvezmény
Vásárlás után járó alap hűségpont: 15 pont
Mennyiség:

Raktáron

Philippe Boulanger könyve ötvenegy történetből áll, melyek mindegyike egy-egy — leginkább matematikai illetve fizikai — problémát, tételt mutat be játékos formában. A meséket az ezeregy éjszaka története foglalja keretbe, s az eredetihez hasonlóan mindegyiket benépesítik a Kelet fantasztikus alakjai, a dzsinn, Harun al-Rasid szultán, a kereskedő, a szerelmes királylány stb. A szerző a mesék segítségével azt illusztrálja, hogyan működik egy-egy tétel a valóságban, milyen következtetések vonhatók le egy-egy tudományos tételből."Egy szép napon Dzsirdzsisz, az Énosz szigeti Euthim király fia kipárnázott repülő szőnyegén, Koka Light Dzsinn kíséretében búcsút intett szigetének. A galaxis középpontja felé igyekeztek, megtudták ugyanis, hogy ott egy fantasztikus fekete lyuk gomolyog...
Káprázatos fények villództak az űrben, számlálhatatlan csillogó sugár futotta körbe a fekete lyukat és szabdalta apró cikkekre a horizontot. Dzsirdzsisz félelemtől dermedten rimánkodott Koka Lightnak, állítsa le ezt az eszeveszett pörgést. A dzsinn hajlott a szóra, leszálltak hát egy bolygón, amelynek lakói az egzotikus hafonló nyelven beszéltek. Koka Light minden nyelven értett, elmagyarázta hát Dzsirdzsisznek, hogy a bolygón visszafelé telik az idő. A bennszülött negediek öregen születnek és csecsemőként halnak meg, az inga visszafelé leng és az étel megfő,mielőtt alágyújtanának...
- Beszélhetnénk velük? - kérdezte Dzsirdzsisz.
- Nem könnyű. Tudják, mit akarunk mondani, még mielőtt belekezdtünk volna... Talán palindromban kellene beszélnünk, vagyis olyan szavak és mondatok segítségével, amelyek oda-vissza olvasva ugyanazt adják.
- Egyet sem ismerek - közölte Dzsirdzsisz.
- Itt vagyok például én! - rikkantott egy Otto nevű negedi.
- Nemkönnyű ilyen mondatot találni! - Kettő féle babba belé főttek. A negedieket egészen megrázta ez a gasztronómiai érdekesség, a mondat értelmetlensége minden várakozásukat felülmúlta.
- Némán adnom? Találat, mondanám én! - felelte az egyikük. Dzsirdzsisz eltöprengett a talányon, már éppen hozzájuk fordult volna, de Koka Light visszatartotta.
- Ne menj a közelükbe! Az idő megfordulása ragályos, ha nem vigyázol, még visszaesel a múltba!..."

Nem akar lemaradni akcióinkról?

Iratkozzon fel a hírlevélre hogy legújabb ajánlatainkról elsőként értesülhessen!