Földrajz

A Börzsönytől a Hargitáig
Nagyításhoz kattintson a képre!

A Börzsönytől a Hargitáig

Typotex Kiadó, 2009
Oldalszám: 463
Isbn: 9789639664661
8.500 Ft
6.375 Ft
25%
kedvezmény
Vásárlás után járó alap hűségpont: 63 pont
Mennyiség:

Raktáron

Csaknem két évtizedes vulkanológiai kutatómunka eredményét tartja kezében a tisztelt Olvasó. Tudományos tevékenységemet, külföldi tűzhányók tucatjainak megismerése közepette, mindvégig a Kárpátok vulkáni hegységeiben, ezen belül döntően Magyarországon folytattam. Monográfiám alappillérei a sok év alatt megismert hazai vulkáni hegységek: a Börzsöny–Visegrádi-hegység, valamint kisebb lélegzetű tanulmányban a Mátra. Ezeket a hegységeket – a szakirodalom ismertetése, részletes forráskritika után – a teljesség igényével igyekszem bemutatni. Lehetőség szerint külön tárgyalom a terjedelmesebb adatközlő részeket, majd egy-egy vizsgált terület vagy kérdés értelmezését adom, ezen kívül a megfelelő helyeken összefoglaló fejezetrészeket is beiktatok. Ily módon tehát – reményeim szerint – ki-ki megtalálhatja mind a szakmai részleteket, mind a nagyobb ívű, átfogóbb elemzéseket, összegzéseket.


Az utolsó fejezetben az Északkeleti- és Keleti-Kárpátok tűzhányóin kapott eredményekről számolok be rövidebb esettanulmányok formájában. Ezekben bemutatom mindazon, számomra legfontosabb kutatásokat, amelyekben első szerzőként vettem részt, és bennük érdemi új ötleteket, elképzeléseket dolgoztam ki.


A Börzsönytől a Hargitáig: amiképpen a személyes indíttatás is – pályafutás a budapesti egyetemen és székelyföldi származás – e két bástyát jelölte ki a számomra, úgy hívom most a tisztelt Olvasót is szakmai tanulmányútra a két végpont között: a hazai miocén vulkáni hegységektől a Kárpátok legfiatalabb, pleisztocén tűzhányóiig.


Karátson Dávid egyetemi docens, az ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszékének vezetője.

A gazdagon illusztrált, térképmellékletekkel ellátott kötet védőfóliába csomagoltan, csak teljes áron vásárolható meg, s a kiadó akciói, kedvezményei nem érvényesíthetők rá.
Megértésüket köszönjük!

Nem akar lemaradni akcióinkról?

Iratkozzon fel a hírlevélre hogy legújabb ajánlatainkról elsőként értesülhessen!