Fizika

Fizikusok útvesztőben - Hogyan csábít tévutakra a matematikai szépség
Nagyításhoz kattintson a képre!

Fizikusok útvesztőben - Hogyan csábít tévutakra a matematikai szépség

Jelenkor Kiadó, 2020
Oldalszám: 335
Isbn: 9789633555781
4.450 Ft
3.560 Ft
20%
kedvezmény
Vásárlás után járó alap hűségpont: 35 pont
Mennyiség:

Raktáron
A fizikusok majdnem száz éven keresztül szinte Szentírásnak tekintették John Keats szavait: "a szépség igazság". Meggyőződésük, hogy a legjobb elméletek szépek, természetesek és elegánsak. Ez az elvárás dönti el, melyik elmélet lesz népszerű, és melyik kerül papírkosárba. Csakhogy sajnos éppen ez az oka annak, hogy a fizikában több mint négy évtizede nem történt jelentős elméleti áttörés.
Fizikusok útvesztőben című könyvében Sabine Hossenfelder kifejti, hogy a szépségre irányuló modern törekvés elfedi előlünk természeti világunk valóságos természetét. A kutatók elképesztő elméleteket állítanak fel, új részecskék tucatjainak létezését sejtik, ezekből azonban szinte semmit sem igazoltak megfigyelések - mi több, közülük sokat ellenőrizni sem lehetséges. A szépség hajszolása az egész tudományágat zsákutcába vezette.
Hossenfelder arra figyelmeztet, hogy a tudósok csak akkor fedezhetik fel az univerzum igazságait, ha elfogadják, hogy azok akár zűrösek és bonyolultak is lehetnek.


Sabine Hossenfelder (1976) német elméleti fizikus, a Frankfurt Institute for Advanced Studies kutatója, a Backreaction című közkedvelt fizikai blog szerzője. Rendszeresen publikál többek közt a New Scientist, a Scientific American és a The New York Times hasábjain. Heidelbergben él.

Nem akar lemaradni akcióinkról?

Iratkozzon fel a hírlevélre hogy legújabb ajánlatainkról elsőként értesülhessen!