Ökológia

Környezet, szűkösség, erőszak
Nagyításhoz kattintson a képre!

Környezet, szűkösség, erőszak

Typotex Kiadó, 2013
Oldalszám: 304
Isbn: 9789632793627
4.500 Ft
2.700 Ft
40%
kedvezmény
Vásárlás után járó alap hűségpont: 27 pont
Mennyiség:

Raktáron

Földünk népessége az előrejelzések szerint 2025-re megközelítően eléri a 8 milliárd főt. E prognózis szerint az elkövetkező évtizedekben fokozódik a megújuló természeti erőforrások (termőföld, édesvízkészletek, erdők…) fel- és elhasználódása. Szembe kell néznünk azzal, hogy egyes országokban az erőforrások szűkössége számos társadalmi konfliktushoz, akár fegyveres erőszakhoz fog vezetni. Továbbnövekszenek a társadalmon belüli különbségek: szegénység, urbanizáció okozta slumosodás.


A szerző és munkatársai több évtizedes kutatómunka során vizsgálták a fejlődő világ környezeti problémákból fakadó társadalmi konfliktusait. Ugyanis kijelenthetjük, hogy a világban zajló fegyveres konfliktusok jelentős részét a környezet pusztulása, a természeti javakban való szűkösség okozza.


De ne gondoljuk, hogy csak a harmadik világot sújtja a természeti erőforrások kiapadásának veszélye. Az ivóvízkészletek kimerülésének réme számos fejlett országot, köztük hazánkat is fenyegeti.


 


Homer-Dixon a Torontói Egyetem tanára, nemzetközi kutatási projektek keretében több mint 15 éve foglalkozik a környezeti problémák és a társadalmi konfliktusok összefüggéseivel.

Nem akar lemaradni akcióinkról?

Iratkozzon fel a hírlevélre hogy legújabb ajánlatainkról elsőként értesülhessen!