olvsokboltja
a te könyvesboltod
Jelenleg üres
olvsokboltja
a te könyvesboltod
Jelenleg üres

Evolúció

A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása
Nagyításhoz kattintson a képre!

A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása

Typotex Kiadó, 2009
Oldalszám: 456
Isbn: 9789632790732
4.800 Ft
3.600 Ft
25%
kedvezmény
Vásárlás után járó alap hűségpont: 36 pont
Mennyiség:

Raktáron


Elkeserítő, hogy az állatok mennyire hasonlítanak az emberre. És viszont. De a velük való nemes vetélkedésben mi, emberek jutottunk el ahhoz a kiváltsághoz, hogy kipusztíthassuk egész környezetünket, növényestül, állatostul, emberfajostul. Diamond a rokonság alapos - és élvezetes - végigtekintése során azt latolgatja ebben a könyvében, hogy vajon van-e még esély észhez térésünkre. Merthogy nem vagyunk különös anyagból gyúrva; DNS-ünk csak 1,6 százalékban különbözik a közönséges csimpánz és a törpe csimpánz DNS-étől. Őket csak mostanában irtjuk ki, míg a másik kedves rokont, a Neander-völgyi embert már negyvenezer évvel ezelőtt kipusztítottuk.


De pusztító hajlamainkon túl az igazán és kizárólag emberinek tekintett nyelvnek és művészetnek is vannak állati előfutárai, hiszen komoly műértők véltek értékes műalkotásnak állatok által festett képeket.


Diamond ámulatba ejti olvasóját, mikor eljátszik az alapvető „Ehess, ihass, ölelhess, alhass!" biológiai paramétereinek kis módosulásainak gondolatával. Megértjük, hogy civilizációnk, etikánk, életmódunk milyen erős összefüggésben van biológiai mivoltunkkal.


Új nézőpont ez. Fontos tudnunk.


 

 


„A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása egy rendkívül olvasmányos stílusban; ám szigorú tudományos alapossággal megírt, rendhagyó portré az emberről. Túlzás nélkül állíthatjuk: zseniális könyv.”


(Takács-Sánta András)


 


„Diamond könyve kötelező olvasmány a biológia-, földrajz- és történelemtanároknak, jó kiindulópont egy kis disputára, annak végiggondolására, hogy mi is az az igazán fontos tudás, amit növendékeinknek át kéne adni. Túlélésünk érdekében.”


(Csorba F. László)


 


„Ez a könyv nem fog mindenkinek tetszeni. Aki azt hiszi, hogy fajunk a természet törvényei felett áll, mindenható, és lényegesen más tulajdonságokkal rendelkezik, mint az ťoktalan állatokŤ, az olvasásakor vélhetően bosszankodni fog. Ám az, aki be meri vallani, hogy az embert is a természet alakította, és ezért viselkedése is olykor ťállatiŤ, annak igazi csemege.”


(Kovács Zsolt, Vadon Magazin)


 


„…épp az a meggyőző benne, hogy nem ragad le a (korabeli) genetikai teóriáknál. Csupán beépíti ezeket a felfedezéseket egy nagy ívű, gondolati alapozású konstrukcióba.”


(Iszlai Zoltán, Új KönyvPiac)

Nem akar lemaradni akcióinkról?

Iratkozzon fel a hírlevélre hogy legújabb ajánlatainkról elsőként értesülhessen!