olvsokboltja
a te könyvesboltod
Jelenleg üres
olvsokboltja
a te könyvesboltod
Jelenleg üres

Történelem

Menedékben - Amerikai diplomaták Mindszenty bíborosról - 1957-1970
Nagyításhoz kattintson a képre!

Menedékben - Amerikai diplomaták Mindszenty bíborosról - 1957-1970

Magyar Napló, 2019
Oldalszám: 840
Isbn: 9786155721854
4.000 Ft
3.200 Ft
20%
kedvezmény
Vásárlás után járó alap hűségpont: 32 pont
Mennyiség:

Raktáron
"Mindszenty bíboros az amerikai követségen majd' 15 esztendőt töltött, s ezt a periódust az emlékirataiban "azylum"-nak nevezte, az amerikai diplomaták pedig "menedék"-nek (refuge). Az Amerikai Nemzeti Levéltárban őrzött vonatkozó forrásokat kutathatóvá válásuk után kezdték tanulmányozni a szerzők. Azonnal feltűnt számukra ez a véleménykülönbség és az, hogy nem csupán ebben a kérdésben volt eltérő a két fél véleménye.
A budapesti követségi tartózkodás számos életközeli dokumentumot tartalmaz. A bíboros itteni tartózkodását jól dokumentálja a "Duty Log", az ügyeletes tiszt kézikönyve, amelyben a követségi tartózkodásra vonatkozó dokumentációnak egy újabb szempontja kerekedik ki: az amerikaiak számára fontos iratok, elsősorban abból a szempontból, hogy mi a halaszthatatlan teendő akkor, ha a bíboros olyan időpontban tesz rendkívüli kezdeményezést, amikor az apparátus nem tartózkodik a követség épületében, és az ügyeletes tisztnek magára hagyva kell cselekednie. Ez a naptárszerű összeállítás tehát forgatókönyv a rendkívüli esetek kezelésére, továbbá arra, hogyan alakul a bíboros elképzelése jövőjéről, különösen pedig a követség elhagyásáról. Ezért személyére és levelezésére vonatkozóan minden fontos és idáig figyelmen kívül hagyott információt dokumentál ez a kézikönyv, amely hivatkozik a vonatkozó táviratokra és levelekre, ezen kívül pedig betekintést enged az amerikai diplomaták szempontjaiba, egymás közti kapcsolat tartására.
Könyvünk tartalmazza ezt a kézikönyvet, valamint minden olyan dokumentumot, amelyre a "Duty Log" hivatkozik. Zinner Tibor bevezető tanulmánya ismerteti az itt közölt dokumentumok egyfajta olvasatát, amely azonban nem meríti ki az itt közölt források teljességét, és még számos felfedezésre ad alkalmat a Kedves Olvasónak."

Nem akar lemaradni akcióinkról?

Iratkozzon fel a hírlevélre hogy legújabb ajánlatainkról elsőként értesülhessen!