Filozófia

Valahogy Európába
Nagyításhoz kattintson a képre!

Valahogy Európába

Typotex Kiadó, 2010
Oldalszám: 510
Isbn: 9789632794242
5.900 Ft
4.425 Ft
25%
kedvezmény
Vásárlás után járó alap hűségpont: 44 pont
Mennyiség:

Raktáron

 Harmincnyolc évesen az Európai Tanács egyszemélyes ötletbányája. Példaképe Machiavelli. Az EU első állandó elnökének, Herman Van Rompuynak hátteret biztosító kabinet tagja.


Az utóbbi években bejött neki az élet: a Prize of Paris-val és Prize of Libertyvel díjazott filozófus-történészt újabb elismerés érte. 2010-ben Valahogy Európába című könyve a neves holland Szókratész-díjat érdemelte ki. A zsűri a mű fő értékének azt tartja, hogy Middelaar meg akarja mutatni, mit jelent európainak lenni: „A legtöbben közönnyel tekintenek Európa hivatalos arcára. Ezzel a közömbösséggel száll szembe Middelaar. És győz.”


„Könyvem, mely egy kezdet elbeszélésére vállalkozik, elsősorban azoknak az embereknek az útját követi nyomon, akik részt vettek a politikai értelemben vett Európa megalkotásában és működtetésében. A történelmi nyomokat nyilatkozatok, viták, visszaemlékezések, valamint az újságírók és történészek által feljegyzett kijelentések őrzik. Ezek áttekintése, illetve a színfalak mögül tett megfigyeléseim mellett komoly szerepet szánok azoknak a beszélgetéseknek is, melyeket az európai politika tapasztalt játékosaival folytathattam.”


Kulisszatitkokat kifecsegő partizánakció? Vagy Európa születésének történészi alapossággal és politikafilozófusi hozzáértéssel megírt históriája?


Middelaar – neve magyarul közvetítőt jelent – az EU-biztos stábjában megtapasztalt, általa némiképp felfuvalkodott brüsszeli önképnek nevezett burokból a holland valóságba csöppent. Országa 2005 tavaszán népszavazáson utasította el az európai alkotmányt. 2007 januárjában megérett benne az elhatározás, választ keres a következő kérdésre:


Hová tartasz, honnan jöttél, Európa?


Ez a könyv nem szól Európa mellett, és nem szól ellene sem. Csak annyit mond: Európa örökös átkelésre ítéltetett – lakóival együtt.

Nem akar lemaradni akcióinkról?

Iratkozzon fel a hírlevélre hogy legújabb ajánlatainkról elsőként értesülhessen!